Artikel i tidningen Dagen som handlar om Givande Hands arbete i Libanon.

https://www.dagen.se/nyheter/2021/06/02/libanons-kris-fordjupas-efter-forodande-olyckan/?fbclid=IwAR39_9V5GY8Xj37ajdaGBnhjn8gEORsjoKQc_U02sECrae4wSjvyROr4Zgc

Efter höstens olycka i Beirut och en pandemi som härjar har läget alltmer försämrats. (Hussein Malla/AP)

Av Inger Alestig02 juni 2021 16:56

Hälften av invånarna i Libanon lever i dag under fattigdomsgränsen, och hamnen ligger fortfarande i ruiner.
– Vi vill hjälpa kvinnor och barn, och alla andra som är utsatta, berättar Jack Bassus, svensk-libanes som nu har startat en hjälporganisation.

På tisdagen varnade Världsbanken för en allt sämre situation i Libanon, som för tio månader sedan drabbades av två förödande explosioner i hamnområdet. Enligt Världsbankens rapport placerar sig landet som ett av de värst utsatta länderna i världen vad gäller ekonomin. Runt hälften av invånarna lever under fattigdomsgränsen, arbetslösheten har gått från cirka 28 procent i februari 2020 till nära 40 procent i slutet av samma år.

Omskakad kristen partner i Libanon öppnar för hemlösa familjer

– Problemen fanns redan före explosionerna. Spänningarna i landet har funnits länge, berättar Jack Bassus, som sedan 1984 bor i Sverige.

Försämrat läge

Efter höstens olycka i Beirut och en pandemi som härjar har läget alltmer försämrats, säger han.

– Inte mycket är gjort sedan explosionerna. Hamnen ligger fortfarande i ruiner. Staten är korrupt, och det finns inte ens en fungerande regering. De drabbade har inte fått upprättelse, staten har inte hjälpt dem, men frivilligorganisationer har gjort mycket.

Påven väntas resa till Libanon och Sydsudan

Mest utsatta är kvinnor och barn, men många libaneser lider och har svårt att få mat för dagen. Det har kommit nödhjälp från utlandet, men tyvärr det långt ifrån tillräckligt, menar Jack Bassus. Därför tog han tillsammans med andra libaneser initiativet att starta en egen hjälporganisation. Jack Bassus är själv kristen, men organisationen Givande hand är en ideell och obunden organisation.

– Vi ska hjälpa kvinnor och barn, krigsdrabbade och barn som är födda i dessa krigsdrabbade familjer, säger han.

Jack Bassus berättar att han tagit initiativet till att starta en hjälporganisation för hjälp till civilbefolkningen i Libanon.
Jack Bassus. (pressbild)

Nödhjälp och kläder

Organisationen ger bland annat nödhjälp i form av mat. Givande hand har också samlat in kläder, och samarbetar med organisationer i Libanon. Givande Hand skriver på sin hemsida att organisationen “tror starkt på den fattiga änkans offerslant”, som beskrivs i Bibeln.

Bland andra svenska hjälporganisationer som finns på plats i Libanon finns Diakonia. Redan i augusti 2020 beskrev Diakonias landchef Cederic Choukeir läget som mycket allvarligt.

“Hjälper systrar och bröder”

Matsäkerheten var redan under hösten problematisk, och han betonade att explosionen i hamnen “förstörde många småföretagares sista möjligheter till inkomst”.

EFK:s partner i Libanon: Att dela ut mat är att dela ut hopp

– Vi vet att behovet där nere är stort. Den här välfärden vi har i Sverige saknas i Libanon. De behöver oss. Vi hjälper våra systrar och bröder, och som kristen vet man vad detta innebär, säger Jack Bassus.

– Libaneserna är inte fattiga egentligen, vad de behöver är lugn och stabilitet. Vi vill hjälpa dem så att de ska kunna få ett drägligt liv utan att behöva räcka ut sin hand.